Slávnostnú homíliu na púti v Litmanovej prednesie kardinál S. Dziwisz

04.08.2010 Stará Ľubovňa

Prešov 4. augusta (TASR) – Tisícky veriacich očakávajú počas víkendu 7. a 8. augusta na výročnej archieparchiálnej odpustovej slávnosti na Hore Zvir v Litmanovej.
Ako dnes uviedol pre TASR riaditeľ Gréckokatolíckeho arcibiskupského úradu v Prešove Ľubomír Petrík, toto pútnické miesto tradične navštevujú veriaci z celého Slovenska, ale aj zo susedného Poľska, aby tu strávili spoločné chvíle v modlitbách.
\"Tohtoročná slávnosť bude výnimočná aj tým, že v nedeľu bude slávnostne zverejnený dekrét o ustanovení puta duchovného príbuzenstva tohto mariánskeho pútnického miesta s pápežskou Bazilikou Santa Maria Maggiore v Ríme, ktorá je prvým a zároveň hlavným mariánskym chrámom, \" povedal Petrík. Pripomenul, že hlavným celebrantom bude prešovský gréckokatolícky arcibiskup Ján Babjak a spolu s ním budú koncelebrovať aj ďalší biskupi zo Slovenska a zahraničia.
\"Po prvýkrát na Hore Zvir budeme mať možnosť privítať poľského kardinála, krakovského arcibiskupa a metropolitu Stanisława Dziwisza, ktorý prednesie homíliu. Všetci ho poznáme ako najbližšieho spolupracovníka Božieho služobníka Jána Pavla II. , \" dodal Petrík.
Program sa začne v sobotu o 14. hodine svätou liturgiou a bude pokračovať až do nočných hodín. Podobne ako po iné roky, mnohí z veriacich sa budú na Hore Zvir modliť až do nedeľného rána, kedy bude program pokračovať ďalšími bohoslužbami. Odpustová slávnosť vyvrcholí slávnostnou archijerejskou svätou liturgiou, ktorá sa začína o 10.30 h.
Arcibiskup Babjak vyhlásil 7. septembra 2008 dovtedajšie Miesto modlitby na Hore Zvir za pútnické miesto Prešovskej gréckokatolíckej archieparchie. \"Toto rozhodnutie urobil na základe skutočnosti, že od roku 1990 do Litmanovej putuje veľké množstvo veriacich a svedectvá hovoria o tom, že pútnici tu nachádzajú stratený pokoj duše, čerpajú Božiu pomoc a po sviatosti zmierenia začínajú novú etapu života, \" uviedol Petrík.
Najvyšší predstavený gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku, ustanovil, že hlavná púť sa bude konať vždy v nedeľu po prvom piatku v mesiaci august. Minulý rok sa na nej zúčastnilo viac ako 15.000 ľudí.
 

Vyberte región